Vah Kayseri'm!
Kayseri'li işini bilir mi?
Cumhuriyetin ilk yılları belki de konumu itibari ile ülkede yatırım yapılan en büyük illerden biridir.1926 yılında kurulan tayyare fabrikası. 150 uçak yapılmış ve dış ülkeler satılmıştır.Bugün o dev tesisin arasında millet bahçesi yapılmaktadır
Bir diğer devasa yatırım Sümer bez fabrikasıdır.Temelleri 20 mayıs 1934 te dönemin başbakanı İsmet İnönü tarafından atıldı.16 Eylül 1935 te hizmete açıldı.Kapladığı alan922.500 metre karedir.Bu tesiste 2100 işçi 500 personel istihdam etmiştir.Bu fabrikanın kurulduğu yıllar çocuğumuzun zıbını, bezi ölümüzün kefeni Amerikan kaputundan sağlanıyordu.
-Bu ve buna benzer fabrikaların bir özelliği de kurulduğu Şehrin ekonomik durumunun iyileştirilmesi yanında sosyal durumunda da etkili olmasıdır.
-Sümer bez fabrikası sahasında yüzme havuzu, futbol sahası Kayseri’de ilk hastane,balo salonları işçiler için lojmanlar ilkokul, orta okul, lise (Sümer ilkokulu ortaokulu,lisesi),sahasında örnek meyve ve sebze bahçeleri,
Saatin pek kullanılmadığı dönemlerde vardiya değişikliklerinde Sümer’in düdüğü zamanı belirlerdi. Bisikletlerle işçilerin yüzlercesi yollarda işe giderlerdi.
Bu tesislerde açılan çıraklık okullarnda Yetişen öğrenciler kalifiye eleman olarak iş yerlerine dağıtılırdı.Bu gün bile yüzlecemizin yakınlarından biri birkaçı buradan emekli olmuşlardır.
Bu fabrikalar kurdukları jeneratörlerle kendi elektrikleri kendileri üretirlerdi.( Termik elektrik)
Fabrikalar hammadde ve pazar ihtiyaçlarını demir yoluyla ile saglarlardı.( hava ikmal de ve Sümer de ulaşım demir yolları ile sağlanırdı)
Ana tamir ve şeker fabrikalarda demir yolu güzergahında kurulmuştur.
Ne oldu bu dev tesislere( Unakıtan bakan zamanında ki Sümerleri tarihe gömdük sözü ona aittir.)Bufabrika özelleştirilip kapatılmıştır.
Kadınlarımızın Fistanı,gelindiği, erkeklerimizin damatlıkları, ölenlerimizin kefeni çocuğumuzun Zıbını nı üretemez duruma düşürülmüştür ki Kahraman Maraş depremde ölenlerimizin bir kısmına kefen bulamadık ceset torbalarıyla gömmek zorunda kaldık.
Sümer arazisi nde ana bina dışında ki alanlar parsellenerek satıldıŞu anda o bölğede on,onbeş katlı binalar olarak konuta dönüştürüldü.
-Cumhuriyetin Kayseri’ye yatırımlardan biri de demir yoludur.
1927 yılında Kayserimize demiryolu geldiğimde Kayseri’de karayolu bağlantısı maalesef yoktu yani yollar ilkel di.Kayseri’ye gelecekler trenle Ulukışla’ya oradan at arabaları kagnılarla Bor, Niğde ,Yeşilhisar incesu yolu ile Kayseriye ulaşmışlardır Faruk nafız Çamlıbel in Han duvarları şiiri nde durum çıplaklığıyla anlatır.
-Saadete dönelim gelelim günümüze bugün ilimizin durumuna.ulaşımda ne yüksek hızlı trenimiz ne de ilimizde bir kilometrelik Otobanımız var.Kayseri Ankara arasında duble yolumuz var ki bunun kamulaştırması da on yıllar öncesi yapılmıştır. maalesef tam da bitirilmiş değildir ne zaman Ankara’ya gitsem mutlaka bir kısmında yol inşaatına rastlamaktayım.
Yarıştığımız illerden biri Konya devlet desteğiyle Konya Ankara yüksek hızlı treni kullanmakta 1,5 saatte Ankara’ya ulaşmakta,güllük gidilip gelmektedir.
Kayserimiz cumhurbaşkanı başbakan, bakanlar, grup başkanvekilleri Türkiye odalar birliği başkanı Türkiye barolar birliği başkanı türkiş başkanı ile öğünsün dursun iktidar partisine 21 yıldır yüzde 70’ler civarında oy versin geldiğimiz durum ortada sn Büyükşehir belediye başkanımız Niğde oto banındanKayseri’ye bir bağlantı kurulması ricasındadır.
20 yıldır geldi geliyor denen hızlı trenden hiç ses yok.Her seçim öncesi meydanlarda söz verilir aslı yok.
Kayseri’nin işini bilir diye,diye bu güzel ve kadim şehri bir mezraya döndürdük.kimsesiz Öksüz kaldık.
Ne diyordu Namdarlı”Geçti borun pazarı sür eşeğini niğdeye.”
Biz geldi, geliyor derken Ankara Yozgat Sivas oradan Erzincan tren i geçti gitti.
Sağ olasınız siyasetçilerimiz,sağolasınız işini bilen Kayseri eşrafı”Durmak yok yola devam.”
0 Yorum